Van Rotterdam tot Leeuwarden en terug?
De stichting Rotterdam-Leeuwarden Expertise Obstructieve Longziekten (afgekort: RoLeX) is opgericht in 2015 door de vakgroepen longziekten van het Franciscus Gasthuis te Rotterdam en het MCL te Leeuwarden.
Stichting RoLeX heeft als doel: Het faciliteren en stimuleren van onderzoek en onderwijs op het gebied van de obstructieve longziekten.
Waarom is stichting RoLeX opgericht?
In 2015 bleek de succesvolle cursus “Op de Hoogte van Astma” in Davos niet meer door de toenmalige organisatie gedragen te kunnen worden. Deze cursus werd in samenwerking met het Nederlands astmacentrum Davos sinds 2008 georganiseerd en voorzag in een grote behoefte, met verdieping in de complexe zorg voor de patiënt met een ernstiger astma. Het voortbestaan van de cursus werd gegarandeerd dankzij oprichting van de stichting Rotterdam-Leeuwarden Expertise Obstructieve Longziekten. Vanaf 2016 heeft de stichting RoLeX dit congres in Davos gefaciliteerd en georganiseerd. Inmiddels zijn de activiteiten uitgebreid met een congres over COPD: “Bomen over COPD”, een congres over palliatieve zorg: “Liverpool goes Dutch” en een congres "Medisch Leiderschap, omgaan met obstructies in de zorg". Tevens zijn er 2 webinars georganiseerd met als thema "Behandeling van ernstig astma, medicamenteus en niet medicamenteus en " De toekomst van COPD:voorbij de pufjes".
De stichting RoLeX besteedt de congresorganisatie uit aan het organisatiebureau Margreet van Roest organiseert en regelt v.o.f. (Morganiseren).
De stichting RoLeX organiseert kleinschalige congressen voor longartsen en longartsen-in-opleiding en heeft als focus obstructieve longziekten. Het betreft (na)scholingen door en voor Nederlandse longartsen, longartsen in opleiding en paramedici betrokken bij longzorg, in de vorm van plenaire zittingen, state of the art lezingen en workshops. Alle congressen zijn geaccrediteerd door de NVALT en CGR goedgekeurd.
De stichting heeft geen winstoogmerk. De congressen worden gefinancierd uit de bijdragen van de participanten en door sponsoring van de farmaceutische industrie en andere medische firma’s.
Als tegenprestatie voor de sponsoring kunnen vertegenwoordigers van de firma’s het congres bijwonen en actief deelnemen aan de workshops. Dit alles is CGR getoetst.